Smala mandelmusslor med en lättare fyllning med sötad yoghurt och bär.

För 20 musslor

Ingredienser

5 dl vetemjöl (300 g)
1 dl strösocker
1,5 dl sötmandel , skållad och mald (100 g)
200 g smör
1 ägg
0,5 tsk bittermandelessens
20 g smör till formarna

Fyllning:

1 dl hallonsylt
2,5 dl mellangrädde, vispad

Smala mandelmusslor – gör så här:

  1. Blanda mjöl, socker och mandel i matberedarens skål.
  2. Lägg i kallt smör i bitar och mixa till en smulig massa.
  3. Tillsätt ägget och bittermandelsessens. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila ca 1 timme i kylen.
  4. Pensla formarna med det smälta smöret. Ställ dem i kylen.
  5. Sätt ugnen på 175°. Halvera degen. Rulla till två långsmala rullar, dela dem i 10 bitar vardera. Lägg 1 bit i varje smord form, tryck ut degen med mjölad tumme. Grädda på plåt mitt i ugnen 15-18 min.
  6. Knacka ut kakorna och låt svalna på galler.
  7. Servera med vispad grädde och sylt.