Mandelcrumble med rysk yoghurt och bär

Recept på mandelcrumble med rysk yoghurt och bär. Ett slags smulpaj à la minute. Förvara crumblen som inte går åt i en lufttät burk med lock.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g rysk yoghurt
3 msk honung
125 g hallon färska
125 g röda vinbär färska
125 g björnbär färska

Crumble, ca 1 liter:

200 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
1,5 dl strösocker
100 g mandelmjöl eller mald mandel
1 tsk salt
0,5 dl mandelspån

20 minuter + 30 minuter i ugn

Mandelcrumble med rysk yoghurt och bär — gör så här:

  1. Crumble: Sätt ugnen på 200°. Bryn smöret i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt smöret svalna. Blanda smör, mjöl, socker, mandelmjöl och salt i en matberedare till en smulig deg. Blanda ner mandelspånen.
  2. Bred ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 25–30 min. Rör om var 10:e min. Ta ut och låt kallna.
  3. Varva lite crumble med yoghurt, honung och bär i glas eller skålar och servera genast.