Mandelbotten

Likt norrsken skiftar tårtans vackra blanka yta och därav fick den namnet. Det är en frisk lätt tårta som kan göras helt klar dagen innan festen eller till och med frysas.

Ingredienser 1 tårta, ca 12 bitar

Mandelbotten:
1 dl strösocker
1 dl äggvitor
100 g sötmandel
Hallonmousse:
1 dl strösocker
3 msk strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl äggvitor
4 st gelatinblad
200 g hallon, osockrade
Vinbärsmousse:
3 msk strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl äggvitor
4 st gelatinblad
1,5 dl svart vinbärssaft, koncentrerad
Garnering:
1 dl vatten
2 st gelatinblad
1 knippa citronmeliss
1 dl svart vinbärssaft, koncentrerad

1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj och mjöla formen.
2. Skålla och skala mandeln. Kör mandeln med sockret i matberedare tills den är finfördelad eller mal den.
3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned mandeln med sockret. Bred ut smeten i formen.
4. Grädda ca 25 min på nedersta falsen tills kakan börjar få färg.
5. Blötlägg alla gelatinblad i kallt vatten.
6. Kör hallonen till mos i matberedare tillsammans med strösocker. Häll moset i en trådsil och sila bort kärnorna. Rör och pressa med en sked då och då, annars tar det väldigt lång tid. Gör under tiden svartvinbärsmoussen.
7. Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en liten kastrull. Tillsätt svartvinbärssaften.
8. Vispa grädde. Vispa äggvitor till hårt skum. Tillsätt socker och vispa ytterligare en stund.
9. Blanda ned det avsvalnade gelatinet och saften i grädden och vänd sedan ned äggvitevispet. När mandelbottnen svalnat läggs moussen på. Eventuellt kan bottnen tas ut och formen kläs med plastfolie innan bottnen och moussen läggs på. Ställ den i kylen.
10. Gör hallonmoussen på samma sätt men använd kärnfri hallonpuré i stället för vinbärssaft.
11. Lägg på hallonmoussen när vinbärsmoussen stelnat något. Jämna till ytan. Ställ kallt tills moussen stelnar helt. Det tar några timmar.
12. Garnering: Ta upp och smält gelatinbladen med vinbärssaft och vatten. Låt svalna. När konsistensen är likt ovispad äggvita skedas eller hälls den över tårtan. Ska den frysas kan du vänta med att lägga på geléet tills du tar ut den ur frysen.

Recept från