Mandel- och vitlöks- gravad strömming

Var noga med att strömmingen är vit rakt igenom när den legat i lagen. Den ska inte vara rå i mitten, det påverkar hållbarheten på strömmingen.

1. Blanda ingredienserna till lagen. Rör så att saltet löser sig.
2. Dra skinnet från strömmingen. Lägg den i lagen och  ställ i kylen 8 timmar eller över natten, tills strömmingen är vit rakt igenom och fast i köttet.
3. Häll av lagen och låt strömmingen rinna av väl i ett durkslag. Torka strömmingen torr med hushållspapper.
4. Sås: Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr stekpanna  tills den fått fin färg. Grovhacka mandeln.
5. Skala vitlöksklyftor och lägg dem ca 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av och finhacka dem.
6. Blanda  majonnäs, crème fraiche, gräddfil, vitlöksklyftor och 3/4 av mandeln i en bunke. Smaka av med citronsaft och salt. Vänd ner strömmingen och låt stå 1 dygn i kylen för att mogna.
7. Garnera med resten av mandeln vid servering.

Recept från