Det är en stor kyckling, och om det blir kycklingkött över är det gott att göra en kycklingsallad nästa dag.

För 6 person(er)

Ingredienser

1 hel stor kyckling (ca 2 kilo)
100 g sötmandel
12 torkade aprikoser
1 gul lök
11/2tsk+1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk nymald svartpeppar

Bulgur

2 rödlökar
3 msk pressad citron
1 msk strösocker
1 tsk salt
4 dl bulgur
8 dl vatten
3 msk konc kycklingfond
300 g sockerbönor
3 msk hackad mynta

Myntayoughurt

3 dl turkisk youghurt
1/2 dl strimlad mynta
2 msk olivolja
1/2 tsk salt

Tillbehör

romansallad

40 min + 1 timme

1. Sätt ugnen på 200°. Skålla och skala mandeln. Rosta den i en het, torr stekpanna tills den fått fin färg. Strimla aprikoserna. Skala och finhacka löken. Blanda mandel, aprikoser, lök och 1 1/2 tsk salt. Fyll kycklingen inuti och under skinnet med blandningen. Blanda olja, 1 tsk salt, paprikapulver och peppar i en ugnssäker form. Vänd kycklingen i blandningen.
2. Stek kycklingen med bröstsidan nedåt i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills den är genomstekt, 70° innertemperatur. Vänd kycklingen efter halva tiden. Ta ut och låt kycklingen vila ca 10 min innan den skärs i bitar.
3. Bulgur: Skala och skär löken i riktigt tunna skivor. Blanda den med citronsaft, socker och salt. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.
4. Koka upp vatten och fond i en kastrull. Tillsätt bulgurn och låt koka under lock ca 12 min. Halvera sockerbönorna på längden och lägg dem ovanpå bulgurn när ca 4 min återstår av tillagningstiden. Blanda bulgurn med lök och mynta.
5. Yoghurt: Blanda yoghurten  med mynta och olja. Krydda med salt.
6. Servera kycklingen med bulgur, myntayoghurt och romansalladsblad.

Fler recept med: Övrigt