Mamma Ellens sandkaka

Jag minns den som en torr, därav namnet, jättegod kaka som skars i tunna skivor. Den blev godare ju längre den fick stå och höll i mer än en vecka. Vid provlagningen visade det sig att den även är mycket god redan första dagen, men då är det en annan kaka.

1. Sätt ugnen på 175°.  Smörj och bröa en 1 1/2-liters hålform.
2. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och vispa poröst med elvisp, ca 5 min.
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, 10 min med elvisp. Rör ner äggvispet, lite i taget, i smörblandningen under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjaken.
4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen  35-40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt kallna och stå övertäckt till nästa dag.

Recept från