Majskyckling smakar så mycket mer än vanlig kyckling och blir saftigare vid tillagning.

För 8 personer

Ingredienser

1,2 kg majskycklingbröst utan skinn
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
8-10 salviablad
2 bacon (à 140 g)paket
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 lök gul
3 rosmarin kvistar
2 dl vitt vin torrt
2 tsk Maizena majsstärkelse

Risotto:

4 dl arborioris
1 lök gul
2 msk olivolja
0,5 saffran (à 0,5 g)
2 dl vitt vin torrt
2 hönsbuljongtärningar
8 dl vatten
2 krm svartpeppar nymald
2 dl parmesanost

Primörer:

1 sparris (250 g) knippe
300 g toppmurklor
1 salladslök knippe
300 g körsbärstomater gärna i olika färger
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Majskyckling med saffransrisotto och vårprimörer – gör så här:

  1.  Sätt ugnen på 150°.
  2. Skär ev kycklingbrösten på längden i 2 bitar. Strö på salt och peppar. Lägg salviablad på varje kycklingbit och linda en baconskiva runt om. Bryn kycklingen runt om i olivolja ca 2 min i en stekpanna.
  3. Skala och skiva vitlök och lök. Lägg löken i formen. Strö på rosmarin och häll över vin. Lägg i kycklingen och tillaga den mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68° och köttet är genomstekt, ca 25 min. Sila av skyn i en kastrull och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  4. Risotto: Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i olivolja ca 3 min. Tillsätt saffran och vin. Lös buljongtärningarna i vattnet till buljong. Späd risotton med lite buljong i taget under omrörning, koka ca 20 min, riskornen ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Smaka av med peppar. Rör ner parmesanost.
  5. Primörer: Skär av ca 3 cm längst ner på sparrisen. Ansa murklorna och skölj dem i kallt vatten. Ansa salladslöken. Skär tomaterna i halvor. Stek sparris och murklor i olivolja ca 5 min. Blanda ner lök och tomater och låt alltsammans  bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servering: Värm risotton och späd ev med mer buljong. Servera med kyckling, sås och primörer.