För 6 personer

Ingredienser

6 kycklingbröst av majskyckling eller annan sto
1,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar nymald
1 msk smör till stekning

Kycklingfond

1 schalottenlök
1 morot
1 bit purjolök
1 msk smör eller olja
1 lagerblad
1 l vatten
4 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl torrt vitt vin
1 limefrukt

Sås

4 dl reducerad kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
1 limefrukt
0,5 tsk salt
1 msk Maizena majsstärkelse

Tillbehör

200 g skogschampinjoner
6 färska schalottenlökar
3 morötter
1 msk smör till stekning
200 g vit sparris
150 g haricots verts
500 g potatis kokt med persilja

Majskyckling med limesås

 

1. Gör i ordning rotsakerna till fonden. Skär dem i bitar och fräs rotsakerna i smör i en kastrull. Lägg i lagerblad, häll på vatten, kycklingfond och vin. Lägg i några limeskivor. Koka upp och småkoka under lock 30-40 minuter. Sila fonden väl. Koka utan lock 5-7 minuter på kraftig värme så att fonden kokar ihop tills ca hälften återstår. Sila.
2. Sätt ugnen på 200°.
3. Tillbehör: Putsa champinjonerna och halvera eller skär dem i fjärdedelar. Skala schalottenlöken och skär morötterna i snygga mindre bitar. Stek grönsakerna var för sig i smör tills de är knappt mjuka och håll dem varma. Skala, putsa och koka sparrisen. Putsa och koka haricots verts.
4. Salta och peppra på kycklingfiléerna. Bryn dem hastigt runt om och lägg dem på bakplåtspapper mitt i ugnen. Stek 10-20 minuter beroende på tjocklek till 68°. Ta ut, låt vila 5 minuter under folie.
5. Koka under tiden upp den silade kycklingbuljongen med grädden. Koka kraftigt några minuter utan lock, smaksätt med finrivet limeskal och pressad saft av lime.
6. Lägg upp de skivade kycklingbrösten med de frästa grönsakerna och servera såsen och kokt potatis till.