Madeirasås

En riktig festrätt för den som vill lyxa till det men inte har så mycket tid. Oxfilén kan ligga färdigfylld i kylen och såsen kan förberedas.

Ingredienser 4 - 6 person(er)

0,5 tsk salt
2 msk smör
2 krm svartpeppar, nymald
800 g oxfilé, mittbit
Fyllning
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
2 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta, pressad
0,5 kruka basilika, ca 20 blad
0,5 dl pinjenötter
50 g skinka, lufttorkad
Madeirasås
50 g smör
2 st schalottenlökar
1 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor
1 tsk kinesisk soja
0,5 dl kalvfond, koncentrerad
2 dl madeira
5 st persiljekvistar
Varm sallad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk olivolja
3 st paprikor, i olika färger
50 g valnötskärnor
1 st zucchini, ca 200 g
1 st röd lök, skalad
1 l spenat, färsk

1. Mixa tärnad skinka, basilika, pinjenötter, vitlök och olivolja till en kräm. Smaka av med salt och peppar.
2. Putsa köttet och skär en längsgående skåra, vik upp och skär en gång till så att det blir ett platt stycke kött. Som en rulltårta.
3. Bred ut blandningen på köttet. Rulla ihop och bind om med bindgarn. Låt gärna köttet stå och dra några timmar vilket innebär att hit kan förberedas!
4. Ta fram köttet ur kylen och lägg i rumstemperatur 30 min. Sätt ugnen på 200°. Bryn rullen i smör på medelstark värme runt om. Salta och peppra.
5. Efterstek i mitten av ugnen 20-25 min till en innertemperatur på 55°. Ta ut köttet och låt det vila ca 10 min. Ta bort bindgarnet och skär upp köttet i 1 1/2 cm tjocka skivor.

MADEIRASÅS

Kan förberedas fram till dess att smöret klickas i.

Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg löken i en kastrull med persiljekvistarna. Slå på vin, vinäger, fond och soja. Låt såsen sjuda ca 10 min tills den blir lite simmig.
2. Sila av lök och persiljekvistar. Tillsätt smöret klickvis under vispning och låt inte såsen koka mer. Smaka av med salt och peppar.
3. Häll lite sås på köttet och servera resten vid sidan om som en kraftig fond.

VARM SALLAD

Gör så här:
1. Sätt på en kastrull med lättsaltat vatten. Skär under tiden grönsakerna i dekorativa former. Hacka spenaten och nötterna grovt.
2. Lägg alla grönsakerna i det kokande vattnet utom spenat och nötter. Låt koka ca 1 min. Låt rinna av väl.
3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Fräs grönsakerna ca 3 min. Lägg i spenaten och nötterna på slutet. Servera genast till köttet och madeirasåsen. Bjud gärna också rösti till.

Recept från