Lyxiga lussebullar och grundrecept på lussekatter

Recept på lyxiga lussebullar. Lyxiga saffransbullar, och lussekatter med kesella håller sig saftiga i flera dagar och kan frysas in. Kardemumma och vanilj ger de lyxiga lussebullarna extra god smak.

Forma din saffransdeg!

Bland det roligaste att baka med saffransdeg är väl ändå att forma figurer, traditionella och egna påhittade. De flesta svenska landskap hade förr sina egna bestämda traditionella former, många med kyrkliga motiv. I filmen här nedanför har vi bakat några av de klassiska formerna. Låt dig inspireras av dem eller forma dina egna julfigurer! Lägg gärna russinen i blöt innan du trycker ner dem i degen så bränns de inte lika lätt vid.

Lyxiga lussebullar

  1. Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella. Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor. Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken. Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk. Låt degen jäsa 35 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.

 

 

Lussekatter grunddeg

Tid: 40 min + 1 1/2 -2 h jäsning + 6-9 min i ugn

Arbeta degen länge så att glutentrådar hinner bildas till en elastisk deg. Hög värme och kort gräddning ger saftiga bullar.

Till ca 40 lussekatter:

50 g jäst
5 dl mjölk
ca 18 dl vetemjöl (ca 1 kilo)
2 dl råsocker
250 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 tsk salt
2 påsar saffran (à 1/2 g)
Garnering:
ca 80 russin
Pensling:
1 ägg

Gör så här:

1. Smula ner jästen i bunken till en hushållsassistent. Tillsätt resterande ingredienser. Abeta degen långsamt ca 2 min. Öka hastigheten och arbeta degen ca 5 min.

2. För över degen i en skål och täck med plastfolie. Låt jäsa ca 30 min.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar, à ca 60 g. Rulla varje bit till en lång rulle och forma den till en lussekatt. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt de jäsa under bakduk 1 1/2 -2 timmar.

4. Sätt ugnen på 225°. Grädda mitt i ugnen 6-8 min tills de fått fin färg. Ta ut och pensla dem med uppvispat ägg. Låt svalna på galler.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till ditt julbak: Snygg och generös bakbunke – Kolla bunken här!

 

Recept från