Friska och rena smaker med dill och lax där forellrommen lyser som ädelstenar i en krona. Den här smörgåstårtan är riktigt lyxig och passar vid de flesta högtidliga tillfällen.

För 6 - 8 portioner

Ingredienser

Bröd:

ljust bröd 32 skivor eller 4 bottnar (23x23cm)
smör eller Bregott

Lager 1:

150 g lax rökt
1,5 dl vispgrädde
salt och vitpeppar

Lager 2:

0,5 rödlök
2 msk philadelphiaost
2 msk crème fraiche
3 msk rökt kaviar

Lager 3:

0,5 dl sötmandel skalad, hackad
2 tsk citronskal finrivet
1 tsk citron pressad
dill finhackad
3 msk philadelphiaost
3 msk crème fraiche

Täckning:

150 g philadelphiaost
3 msk crème fraiche
1 salladshuvud lollo bianco eller grönsallad

Topping:

8 lax rökt, skivor
3 msk kungslaxrom eller forellrom
citronklyftor
dillvippor

Lyxiga laxtårtan – gör så här:

  1. Skiva brödet och kantskär det, eller använd smörgåstårtbottnar. Smöra brödet noga, det hjälper att hålla strukturen och inte bli mosigt.
  2. LAGER 1: Skär bort skinnet längsmed laxens undersida med en lång vass kniv. Hacka sedan laxbitarna fint. Vispa grädden styv och blanda ner bitarna. Smaka av med lite salt och vitpeppar.
  3. LAGER 2: Mixa philadelphiaost och crème fraiche med kaviar. Hacka rödlöken fint och blanda ner den på slutet.
  4. LAGER 3: Skölj och riv det gula skalet av en halv citron och pressa ur saften. Mixa citronsaft, skal, dill och mandel. Blanda med philadelphiaost, crème fraiche och den finhackade dillen.
  5. Bygg smörgåstårtan med de tre olika lagren. Börja och avsluta med bröd.
  6. Gör färskostkräm till täckning genom att röra färskost och crème fraiche smidigt. Täck hela tårtan med rikligt av krämen med hjälp av en slickepott eller flat kniv (lilleman). Så här långt kan du förbereda dagen innan om du plastar in tårtan.
  7. Klä sidorna på tårtan med grönsallad eller lollo bianco.
  8. Toppa med laxskivorna draperade i stora vågor, klicka ut rommen och garnera med citronklyftor och dillvippor.