Lyxburgare med rödvinssky, rökt fläsk och rödlökssmör

Den smakrika grovmalda högreven tillsammans med rimmat fläsk blir saftiga och goda burgare. Gör ett stekprov för att smaka av sältan.

Annonsen laddas.

Ca 1 1/2 timme

Lyxburgare med rödvinssky, rökt fläsk och rödlökssmör

 

1. Smör: Skala och skiva lökarna. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt lök och vin. Låt vinet koka in ca 10 min. Låt kallna.

2. Mixa löken med smöret och krydda med salt och peppar.

3. Sky: Skala vitlöksklyftorna. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt, vitlök, vin, vatten och fond. Låt koka ihop till ca 2 dl. Ta bort vitlöksklyftorna. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp.

4. Pommes frites: Skala och skär potatisen i tjocka stavar.  Lägg potatisstavarna i vatten. Låt ligga ca 20 min så att stärkelsen dras ut. Ta upp potatisstavarna och låt torka på hushållspapper.

5. Hetta upp oljan till 160 grader och fritera potatisen i omgångar 4–5 min, tills den är mjuk men inte fått färg. Låt den rinna av. Detta kan göras upp till 2 dagar i förväg.

6. Burgare: Blanda färs och malet fläsk med  peppar och ev salt. Gör ett stekprov för att smaka av sältan. Forma 8 stora bollar som plattas ut till ca 2 cm tjocka hamburgare. Stek hamburgarna på medelvärme ca 5 min på varje sida.

7. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera potatisen igen i omgångar ca 3 min, så att den blir gyllenbrun och krispig. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt och rosmarin.

8. Stek brödskivorna i 2 msk smör ca 1 minut på varje sida. Stek fläsket i 1 msk smör ca 1 minut på varje sida.

9. Fördela sallad på bröden. Lägg på burgare, fläsk och smör. Servera skysås och pommes vid sidan av.

Recept från Allt om Mat