Lutfisk, som ska räcka till 8 personer, tillagas enklast i vanlig ugn. I mikrovågsugn får man koka i omgångar 1 kilo i taget - som räcker till 2 personer, se tillagningstid på förpackningen.

För 8 personer

Ingredienser

3,5-4 kg lutfisk urvattnad
2 msk gourmetsalt

Såsen

5 msk smör 75 g
5 msk vetemjöl 45 g
8 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vitt vin torrt
1,5 tsk salt
0,75 tsk svartpeppar finstött
0,75 tsk kryddpeppar finstött

Tillbehör

500 g gröna ärter
500 g fläsk rimmat

Lutfisk med klassiska tillbehör – gör så här:

  1. Skölj eller blötlägg lutfisken enligt beskrivning på förpackningen.
  2. Tillagning i ugn: Sätt ugnen på 200°. Salta fisken runt om. Lägg den i en ugnssäker form med hög kant (fisken släpper mycket vätska) eller i långpanna. Täck med folie.
  3. Ugnskoka fisken i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Tjockare bitar behöver längre tid.
  4. Såsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Späd med mjölk och grädde, lite i taget under ständig vispning.
  5. Tillsätt vin och kryddor. Låt såsen sjuda ett par minuter utan lock. Servera lutfisken tillsammans med sås, kokt potatis, gröna ärter och knaperstekt fläsk.