Lutfisk med klassiska tillbehör

Lutfisk, som ska räcka till 8 personer, tillagas enklast i vanlig ugn. I mikrovågsugn får man koka i omgångar 1 kilo i taget – som räcker till 2 personer, se tillagningstid på förpackningen.

Lutfisk med klassiska tillbehör – gör så här:

  1. Skölj eller blötlägg lutfisken enligt beskrivning på förpackningen.
  2. Tillagning i ugn: Sätt ugnen på 200°. Salta fisken runt om. Lägg den i en ugnssäker form med hög kant (fisken släpper mycket vätska) eller i långpanna. Täck med folie.
  3. Ugnskoka fisken i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Tjockare bitar behöver längre tid.
  4. Såsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Späd med mjölk och grädde, lite i taget under ständig vispning.
  5. Tillsätt vin och kryddor. Låt såsen sjuda ett par minuter utan lock. Servera lutfisken tillsammans med sås, kokt potatis, gröna ärter och knaperstekt fläsk.

Recept från