För 40 lussekatter
2 påsar |
saffran 1 g |
0,5 tsk |
salt |
200 g |
smör |
5 dl |
mjölk |
1,5 dl |
strösocker |
50 g |
jäst för söta degar |
1 |
ägg |
1 kg |
vetemjöl (17 dl) |
Klassiska lussekatter – gör så här:
- Stöt saffran och salt i mortel.
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och socker och värm till 37° (fingervarmt).
- Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av mjölken, saffran, ägg och det mesta mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Täck med bakduk. Låt jäsa 45 min.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela upp degen i 2 delar.
- Rulla fingertjocka längder ca 20 cm långa. Rulla ytterändarna åt olika håll. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200°. Pensla lussekatterna med ägg, tryck i russin. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-8 min.