Ljust knäckebröd med vetekross

Recept på ljust knäckebröd med vetekross. Vänd gärna degen flera gånger under kavlingen så går det lättare att få den tunn.

Ljust knäckebröd med vetekross

 

1. Finfördela jästen och rör ut den i fingervarmt vatten, 37°. Blanda ner sirap, salt, vetekross och rågsikt. Låt degen stå övertäckt ca 20 min i rumstemperatur. Blanda ner 3 1/2 dl vetemjöl och arbeta degen i bunken.

2. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt ugnen på 250° och sätt samtidigt in en plåt så att den blir het.

3. Ta upp degen på en väl mjölad arbetsyta (beräkna 1 dl vetemjöl). Dela den i 8 lika stora delar. Kavla ut en del i taget så tunt som möjligt. Kavla en sista gång med kruskavel och lägg över hela kakan på ett bakplåtspapper. Eller sporra ut mindre bitar om du hellre vill ha det.

4. Lyft över hela bakplåtspapperet till den heta plåten och grädda mitt i ugnen ca 4 min. Låt knäckebröden svalna på galler.

Recept från