Ljummen gorgonzola med apelsinsås och socker­saltade makadamianötter

Den salta och krämiga osten balanseras av sötman i apelsinsåsen. Dessertvinet till är pricken över i.

25 min

1. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Strimla skalet av en apelsin och pressa saften ur båda.  Halvera och pressa saften ur limen. Mät citrussaften till 2 dl. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna.

2. Smält sockret i en kastrull tills det fått gyllenbrun färg. Tillsätt  apelsin- och limesaft, vin, honung samt den urskrapade vaniljstången. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten och vispa ner i saften. Låt koka upp. Lägg i apelsinskalet och låt kallna.

3. Rosta nötterna i en torr, het stekpanna. Strö över socker och salt och låt det smälta och få fin färg. Låt nötterna kallna på ett bakplåtspapper.

4. Sätt ugnen på 100 grader. Skär osten i fyra bitar och lägg den på ett ugnssäkert fat. Värm osten mitt i ugnen 2–3 min.

5. Ringla såsen på tallrikar och lägg på osten. Strö över nötter och garnera med salladsskott.

Recept från