Lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter

Recept på lingonsorbet, saltkolacrème och rostade nötter. Kolacrèmen ugnsbakas direkt i dessertformarna och toppas med lingonsorbet.

45 minuter + tid att frysa sorbeten + 30 minuter koktid + 1 h i ugnen

Gör så här:

  1. Koka ihop lingon, vatten, socker och den delade och urskrapade vaniljstången ca 10 min.
  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
  3. Ta upp vaniljstången och mixa bärmassan till en puré. Sila purén i en tät sil. Blanda med limesaften. Ta upp gelatinbladet och smält det i purén. 
  4. Sockerlag: Koka ihop strösocker, muscovadosocker, vatten och glykos till en simmig lag, ca 15 min.  Blanda lingonpurén med sockerlagen och låt kallna. Frys sorbeten i glassmaskin.
  5. Kolacrème: Koka grädde, sirap och salt försiktigt i en kastrull utan lock 20–30 min, tills smeten fått gyllenbrun färg. Låt svalna.
  6. Sätt ugnen på 125°. Tillsätt äggulorna till kolasmeten under omrörning. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar. Grädda crèmen mitt i ugnen ca 1 timme. 
  7. Låt crèmen svalna innan den toppas med lingonsorbet och serveras med rostade nötter. 

 

Recept från