Lingonpaj med kardemummagrädde

Äggvita i botten på pajskalen gör att de håller tätt.

Lingonpaj med kardemummagrädde – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Hacka snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och äggula till degen i matberedare. Spara äggvitan till pensling.
  2. Tryck ut degen i 10 aluminiumformar, ca 7 cm i diameter. Obs! inte för tunt i botten. Ställ kallt på plåt minst 30 min.
  3. Pensla pajskalen med äggvita. Grädda dem mitt i ugnen, 17-18 min, tills skalen fått fin färg. Låt dem kallna i formarna.
  4. Låt gelatinbladen ligga 5 min i kallt vatten. Skölj apelsinen i  varmt vatten och riv av det gula skalet med ett zestjärn.
  5. Hetta upp lingonsaft, citronsaft och socker  tills sockret löser sig.
  6. Smält gelatinbladen i den varma lingonsaften. Låt kallna.
  7. Fördela lingonen i pajskalen och fyll på med lingonsaft. Toppa med lite apelsinskal. Ställ pajerna kallt minst 6 timmar.
  8. Vispa grädden med kardemumma och socker. Servera den till pajerna.

Recept från