Satsen strutar räcker till fler än 8 personer. De som blir över kan sparas och sedan fyllas med glass, bär och vispad grädde.

För 8 person(er)

Ingredienser

fyllning

2 dl lingon
0,5 dl strösocker
2 msk calvados
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 dl yoghurt turkisk

Strutar (12-14 stycken)

75 g smör
1 dl strösocker
1 äggvita
1,5 dl vetemjöl

Lingonmousse i strut – gör så här:

  1. Blanda lingonen med socker och calvados i en kastrull. Låt koka ca 2 min så att sockret smälter. Ta kastrullen åt sidan. Bryt chokladen i mindre bitar. Blanda ner chokladen i kastrullen och rör tills den smält.
  2. Vispa grädden med yoghurten. Rör ner lite av yoghurtgrädden i chokladen, vänd sedan i resten. Låt moussen stå kallt minst 6 timmar, gärna över natten.
  3. Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggvitan, rör i mjölet. Bred ut smeten till rundlar, ca 12 cm i diameter, på plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugnen 5-6 min. Ta ut och forma genast kakorna till strutar. Ställ dem i glas att kallna. Om de hinner svalna och hårdna kan plåten sättas in i ugnen igen så att kakorna blir varma och kan formas.
  5. Spritsa lingonmoussen i strutarna precis före servering.