Lingonjitterbugg

Recept på lingonjitterbugg. Klassiska kakor med mördeg och maräng som får syrlig smak av lingon.

30 min + 30 min i kylen + 20 min i frysen + 15 min i ugnen

Gör så här:

  1. Arbeta ihop smör, mjöl, strösocker, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kylen ca 30 min.
  2. Maräng: Vispa äggvitorna fluffiga med citronsaften. Tillsätt 2 msk socker och öka hastigheten på vispningen. Strö i 2 msk socker till, lite i taget, och fortsätt att vispa marängsmeten tills den är fast och blank.
  3. Kavla ut mördegen till en platta, ca 20 x 30 cm, på ett stort ark plastfolie. 
  4. Bred marängsmeten över mördegen och strö över lingonen. Rulla ihop degen.  Frys rullen 20–30 min. 
  5. Sätt ugnen på 175°. Ta rullarna ur frysen, en i taget, och skär dem i skivor med en vass kniv. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på galler. 

 

Recept från