Lingon- och krossbullar

Lingon- och krossbullarna är goda till både frukost och mellanmål.
De är bakade med mycket fibrer och ger en härlig mättnadskänsla.
Servera bröden med färskost eller njut dem som de är utan pålägg.

1. Blanda vatten, rågkross, vetekross, vetekli, linfrö, russin och lingonsylt. Täck över och låt stå i rumstemperatur minst 6 timmar.
2. Koka upp vatten och häll över krossblandningen. Temperera till 45°-50°. Blanda torrjästen med rågsikt och arbeta ner den i blandningen.
3. Tillsätt salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta till en smidig deg, 5 min i maskin eller ca 10 min för hand.
Låt jäsa under bakduk ca 40 min.
4. Ta upp degen och dela den i 2 delar. Baka ut varje del till en lång rulle. Skär varje rulle i bullbitar. Lägg över bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare ca 30 min.
5. Sätt under tiden ugnen på 225°. Grädda bröden mitt i ugnen 10-12 min. Låt svalna under bakduk.

Recept från