Limoncellotårta med vit choklad och kokos

Ett bra tips är att göra kokosbotten och hasselnötsmarängen några dagar i förväg. Limoncello är en italiensk citruslikör som ger den ljusa moussen smak av citron med en lätt bitterhet av citronskal. Det smakar bra till mockatryffeln. Tårtan tinas i kylen ca 3 timmar före servering.

Limoncellotårta med vit choklad och kokos Receptbild - Allt om Mat
Ulf Svensson

Limoncellotårta med vit choklad och kokos

Ingredienser 14 bitar

Kokosbotten
25 g smör, rumstempererat
0,5 dl strösocker
1 st ägg
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2,5 dl kokos
Hasselnötsmaräng med kaffetryffel
0,5 msk strösocker
75 g florsocker
60 g äggvita, ca 2 stycken
75 g hasselnötter
smör till formen
Kaffetryffel:
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
2 msk starkt bryggt kaffe
Mousse med limoncello och vit choklad
0,6 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 st äggulor
2 st äggvitor, (spara gulorna)
4 st gelatinblad
75 g vit choklad, av god kvalitet, t ex Callebaut
0,5 dl limoncello
Lemon curd
50 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
2 st äggulor
1 st gelatinblad
2 st citroner, saft och finrivet skal
Garnering
100 g vit choklad, vit choklad till segel, påskkycklingar i marsipan eller små chokladägg

1. Kokosbotten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ihop smör, ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i botten av formen. Jämna till ytan så att botten blir alldeles platt. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
3. Hasselnötsmaräng: Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna i stekpannan. Gnugga av skalet i en handduk. Finhacka eller mal nötterna. Vispa äggvitan och sockret till en styv maräng. Vänd i florsockret och hasselnötterna lite slarvigt.
4. Fäst ett smort och mjölat bakplåtspapper i botten av formen. Bred ut marängen och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt marängen svalna och vara kvar i formen.
5. Tryffel: Koka upp grädden och tillsätt kaffet. Hacka chokladen och lägg den i en liten skål. Häll på den varma grädden och rör tills all choklad smält. Låt tryffeln svalna till rumstemperatur.
6. Häll tryffeln över hasselnötsmarängen och ställ i frysen minst en timme. När tryffeln stelnat, skär med en liten vass kniv runt kanten och lossa marängen från formen och papperet.
7. Förbered en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fodra kanterna med overheadplast eller plastfickor klippta i breda remsor en bit högre än kanterna på formen. Lägg kokosbotten i formen.
8. Mousse med limoncello och vit choklad: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Vispa äggvitorna till fast skum. Vispa grädden mycket lätt. Blanda socker och vatten. Koka lagen ca 1 min. Dra av från plattan och låt stå ca 2 min.
9. Lägg äggulorna i en skål och vispa ner den varma sockerlagen med elvisp. Fortsätt vispa gulorna till ett vitt skum. Hacka och smält den vita chokladen försiktigt i mikrovågsugnen. Lyft upp gelatinet och smält det tillsammans med 1 msk limoncello i en kastrull.
10. Här gäller det att blanda ihop allt snabbt. Häll den vita chokladen i äggsmeten och vispa hastigt ihop den. Häll därefter snabbt ned gelatinet och limoncellon. Vänd i grädden och därefter äggvitan. Rör till en jämn mousse.
11. Montering: Fyll i hälften av moussen i formen ovanpå kokosbotten, lägg försiktigt i hasselnötsbotten med kaffetryffeln och fyll på med resten av moussen. Ställ minst 4 timmar i frysen.
12. Lemon curd: Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Lägg citronsaft, skal, socker och smör i en rostfri kastrull. Smält på svag värme. Dra kastrullen från värmen.
13. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner äggsmeten i kastrullen och sjud försiktigt till 85° eller tills det börjar tjockna till en kräm. Lyft upp gelatinet och smält det i den varma lemon curden. Låt svalna något i rumstemperatur. Glasera tårtan med lemon curd. Hit kan tårtan förberedas och frysas.
14. Tina i kyl minst 3 timmar före servering. Garnera med påskkycklingar eller konfektägg. Den vita chokladdekoren är gjord av smält vit choklad som stryks ut på ett overheadark med lite riven kokos på. Ställ arket lite böjt i kylen. När chokladen har stelnat drar du försiktigt av arket.

Recept från