Limetårta

En grymt god tårta som kan göras i förväg och även frysas. Dessutom glutenfri.

Till 20 personer behövs 2 tårtor, recepten är för 1.

1 timme + 5 min i ugn + 6 tim i kyl

1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner i äggvispet och blanda till en jämn smet med luftiga tag.                                                                                                                                                                                 2. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den. Strö över kokos.                                                                                                                                                                                                               3. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Ta ut och stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper. Lossa pappret från botten. Låt kallna.                              

4. Limemousse: Skölj limefrukterna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa saften, mät till 1 dl saft. Lägg gelatin­bladen i kallt vatten i ca 5 min

5. Vispa äggvitan på låg hastighet till ett luftigt skum. Tillsätt 1 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning, nu med högre hastighet. Vispa till ett fast, blankt skum.                                                                      

6. Vispa grädden fast. Tillsätt yoghurt, limesaft och -skal. Vänd i äggvitan med luftiga tag.                                                                                              

7. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Tillsätt lite av moussesmeten. Blanda väl och vänd ner blandningen i resten av smeten.                                                                                         

8. Skär ut en remsa bakplåtspapper som följer botten och upp på kanten i en 2-liters brödform. Häll i hälften av moussen. Skär ut en kakremsa lika stor som formen och lägg över moussen. Fyll på med mousse och avsluta med en kaka. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 1 dygn.                    

9. Servering: Stjälp upp tårtan på ett uppläggningsfat. Dra i bakplåts-pappret så lossar den lättare ur formen. Halvera jordgubbarna och skiva limen och garnera.

Recept från