Här behövs det lite större pilgrimsmusslor eftersom de ska skivas.
Skiva pilgrimsmusslorna halvfrysta, så går det lättare att skiva dem tunt. De blir tillagade i den syrliga limejuicen och får en frisk smak som passar bra till den lite söta exotiska salsan.

För 4 person(er)

Ingredienser

300 g pilgrimsmusslor utan romsäck

Marinad

1,5 dl limejuice
10 korianderkvistar
2 krm strösocker
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar

Mango- och papayasalsa

1 mango
1 papaya
100 g skalade räkor
2 tsk röd spansk peppar finhackad
1 liten rödlök
5 färska korianderkvistar
1 färsk ingefära (2 cm) skalad
0,5 tsk strösocker
0,5 tsk salt

Garnering

0,25 mango tunt skivad
0,5 knippe färsk koriander

1. Skiva pilgrimsmusslorna så tunt som möjligt utan att de faller i sär.
Pressa saften ur limefrukterna. Hacka koriander grovt.
Blanda limesaft med koriander, socker, salt och vitpeppar.
Lägg i pilgrimsmusslorna och låt marinera ca 40 min.
2. Kärna ur och skala mango- och papayafrukterna. Spara 1/4 av mangon till garnering. Skär övrig frukt i små tärningar. Blanda den med räkor. Dela räkorna om de är stora. Finhacka pepparfrukten, rödlök, koriander och ingefära. Blanda ner det, smaka av med socker och salt.
3. Ta upp pilgrimsmusslorna ur marinaden, torka av dem lite med hushållspapper. Lägg dem som en bottenplatta och salsan som ett 2 cm mellanlager. Täck med ett lager skivor av pilgrimsmusslor.
För att få en perfekt rund form kan ett runt mått med ca 7 cm i diameter användas. Eller lägg i plastfolieklädda cocotteformar.
4. Pressa lätt samman innehållet i måttet eller formarna så håller de formen bättre när de stjälps upp vid servering. Ta försiktigt bort formen, garnera med tunt skivad mango och lite koriander.