Levainbröd

Till den här behövs receptet på levain, som surdegsgrund.

Här hittar du det: Levain

5 min + 2,5 timme jäsning + 30 min i ugn

1. Blanda levain, vetemjöl och vatten i en hushållsassistent eller bunke. Kör på låg hastighet ca 12 minuter. Tillsätt saltet och kör 5 min till.

2. Häll degen i en inoljad plastlåda eller bunke, låt jäsa övertäckt i 2 timmar. Vik ihop den några gånger under jäsningen.

3. Häll upp degen på en väl mjölad arbetsbänk. Dela degen i två bitar. Platta ut degbitarna, vik ihop långsidorna. Tryck till och rulla ihop till en rulltårta. Ju spänstigare, desto bättre. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

4. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft. Sätt in bröden mitt i ugnen och släng in några isbitar på botten eller spreja brödet med vatten. Det ger extra knaprig yta.

5. Grädda brödet 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter till bröden har en innertemperatur på 96 grader. Låt kallna på galler.

Recept från