Levainen är en surdeg på vete som blir till i tre steg. Först gör du en mamma, därefter en chef och slutligen en levain.

För 1 kg levain, knappt

Ingredienser

30 g vetemjöl (ca 1/2 dl)
20 g surdeg
1,5 msk vatten ljummet (37°)

Chef

30 g vetemjöl (ca 1/2 dl)
0,25 dl vatten ljummet (37°)

Levain

500 g vetemjöl (ca 8 1/2 dl)
3,25 dl vatten ljummet (37°)

Levain — gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till mamman. Täck med plastfolie. Blandningen ska stå varmt ca 5 tim, den ska bli dubbelt så stor och ytan ska vara bubblig.
  2. Fyll på mamman med chefen. Låt stå ytterligare 5 timmar under plastfolie.
  3. Fyll på chefen med levain. Låt stå över natten, 8–12 timmar.  Nu har du en otroligt kletig och seg historia som är fantastisk att baka med.

Här är receptet som kommer efter: Levainbröd

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Matbröd, Övrigt