Layer cake med färskostkräm och mörk choklad

Recept på layer cake med färskostkräm och mörk choklad. Saftigt god lager-på-lager-tårta. Den blir extra god om den bakas en dag i förväg. Servera tårtan rumstempererad.

 

50 minuter + 15 minuter i ugnen + 2 h för krämen att stå i kyl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Blanda de torra ingredienserna. Bryn smöret och låt det svalna. Vispa upp äggen lätt med mjölken. Blanda ner äggblandning, smör och vatten i de torra ingredienserna.
  2. Häll smeten i tre formar med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter. Grädda kakorna mitt i ugnen 15–20 min. Känn med en sticka så att de är genombakade. Låt kallna.
  3. Kräm: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Blanda färskost och socker. Värm hälften av krämen tillsammans med vaniljstång och -frön. Ta upp gelatinbladen och smält dem i blandningen. Sila krämen och blanda med resterande kräm. Vispa grädden och vänd ner i färskostkrämen. Låt krämen stå i kylen ca 2 timmar.
  4. Frosting:  Hacka chokladen. Blanda grädde och socker i en kastrull och koka upp. Häll blandningen över chokladen och rör tills chokladen smält. Låt svalna. Vispa ner smöret, lite i taget, till en fluffig smörkräm.
  5. Garnering: Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Bred ut chokladen på en plåt och låt stelna i rumstemperatur.Dra flisor av chokladen med en bakskrapa; dra ifrån dig så är det enklare.
  6. Spritsa färskostkräm på en chokladbotten. Lägg på ytterligare en botten och spritsa på kräm. Lägg på den sista chokladbottnen. Bred ett tunt lager med chokladfrosting runt tårtan. Ställ den i kylen och låt stelna, ca 20 min. 
  7. Ta ut och bred på resten av frostingen, detta görs för att minska smulor i frostingen. Garnera tårtan med chokladflisorna och pudra eventuellt över kakao. 

Recept av Sara Aasum Hultberg

Recept från