45 min + 25 min i ugn
I dag finns både röd och vit söt-
potatis i välsorterade grönsaksdiskar. De skiljer sig ganska lite i smaken och tillagas på samma sätt.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g laxfilé skinn- och benfri
1 steksnöre

Marinad

1 chilipeppar finhackad t ex thaichili
20 kryddpepparkorn krossade
0,5 tsk timjan torkad
0,5 tsk muskot riven
1 tsk rörsocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk lime pressad
1 msk olja
2 salladslökar finstrimlade

Kryddsmör

75 g smör
1 vitlöksklyfta pressad
1 krm timjan torkad
1 krm muskot riven
1 krm svartpeppar nymald
1 lime rivet skal
0,5 tsk salt
0,5 tsk rörsocker

Tillbehör

4 sötpotatisar vit + röd (á 175 g)
1 rödlök
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 lime

1. Skär laxfilén i fyra lika stora bitar. Vik ihop dem till en rundel och knyt ihop dem med ett steksnöre. Lägg dem på ett fat. Blanda ingredienserna till marinaden och häll den över fiskfiléerna. Ställ svalt och låt marinera minst 30 min. Vänd fisken några gånger.
2. Rör samman samtliga in-gredienser till kryddsmöret, blanda väl. Lägg smöret på en bit smörpapper. Rulla ihop och vrid ändarna till en smällkaramell och lägg smöret i frysen.
3. Laga tillbehören: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär sötpotatis och lök i bitar eller klyftor. Blanda allt med olja i en ugnssäker form. Stek i ugnen ca 15 min. Vänd bitarna några gånger under stekningen. När de är klara är det dags för fisken. Sänk därför ugnsvärmen till 175°.
4. Hetta upp en grillpanna eller vanlig stekpanna med olja. Stek fisken ca 1 minut på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in dem i ugnen. Ta ut sötpotatisformen först och håll den varm. Stek fisken klar i ugn ca 10 min. Ta under tiden fram smöret och skär det i skivor.
5. Lägg stekt sötpotatis och lök på varma tallrikar. Lägg på en fiskbit och klipp bort snöret. Lägg på kryddsmör och finstrimlad salladslök. Servera med limeklyftor.