Laxtournedos med havtornssmörsås och sparrispotatis

En riktig festrätt som helst lagas à la minute. Sparrispotatis kan ersättas med mandelpotatis.

40 min

1. Lax: Sätt ugnen på 200°. Skär laxfilén i 4 bitar. Krydda med salt och peppar. Rulla ihop filéerna med den smala biten inåt.
2. Koka purjolöksbladen hela i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av med kallt vatten. Linda ett blad runt varje laxrulle och fäst ihop med en tandpetare.
3. Bryn laxrullarna i smöret ca 1 minut per sida. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen 8–10 min.
4. Havtornsmörsås: Skala och finhacka löken. Koka en reduktion av lök, havtornsjuice, vinäger, vatten och socker. Mixa blandningen i en matbedare tillsammans med äggulorna. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget. Smaka av med salt, och peppar.
5. Potatis: Koka sparrispotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Slunga den i örter, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar.
6. Grilla sparrisen runt om i grillpanna. Servera laxen med potatis, havtornssmörsås och grillad sparris.

Havtornsjuice:

Av 200 g havtorn blir det 1 dl havtornsjuice. Mixa bären i en matberedare och låt dem sedan rinna av i en sil. Fryst havtorn hittar du lättast i saluhallar eller i välsorterade livsmedelsbutiker. Be gärna din handlare att ta hem. Annars kan du använda färdig havtornsjuice, som brukar finnas i hälsokosten.

Recept från