Tataki: mycket snabb halstring där innanmätet förblir rått.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g laxfilé utan skinn och ben (som varit fryst i 2 dygn)
1 tsk fänkålsfrön hela
1 tsk dillfrön
1 tsk grönpeppar torkad
1 tsk salt

Sparris- och potatisallad:

8 gröna sparrisar
20 färskpotatisar kokta, kalla (ca 600 g)
2 msk pepparrot finriven
1 msk gräslök hackad
1 msk olivolja
0,5 msk citron pressad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Pepparrotscrème:

1 dl crème fraiche
1 msk pepparrot finriven
1 tsk citron pressad
1 krm salt

1. Rör ihop ingredienserna till pepparrotscrèmen.
2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 min. Doppa den i vatten med isbitar så att kokningen avstannar. Skär den i ca 2 cm stora bitar.
3. Skiva potatisen. Blanda potatis och sparris med pepparrot, gräslök, olivolja och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
4. Skär laxen i 4 portionsbitar. Mixa eller stöt fänkål, dillfrön, grönpeppar och salt till ett fint pulver. Krydda laxen med blandningen. Halstra laxen i torr, het stekpanna med släpp-lättbeläggning ca 20 sekunder per sida.
5. Servera den nyhalstrade laxen med potatissallad och pepparrotscrème.