Laxtartar

Laxtartar är en praktisk förrätt som kan serveras i små skedar eller på tallrik, gärna med några salladsblad och kanske en liten toast. Den här tartaren har fått japanskt stuk med misopasta och soja.

Laxtartar

1. Börja med sojagelén eftersom den måste stelna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda soja, mirin och vatten och värm tills det blir ljummet. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i den ljumma sojablandningen. Löser de inte upp sig kan du värma blandningen lite till. Häll ut blandningen på en tallrik eller ett litet fat och ställ i kylen för att stelna ca 2 timmar.
2. Skär laxen i millimeterstora bitar. Blanda misopastan med saften från riven ingefära och sesamolja i en skål. Blanda ner laxbitarna, men rör inte för mycket då det kan bli grötigt. Förvara kallt fram till servering.
3. Lägg tartaren på skedar eller assietter. Skär ut små bitar av sojagelén och lägg ovanpå. Strö över gräslök.
* Misopasta kan köpas i asiatiska butiker. Mirin är ett sött risvin som brukar finnas på den asiatiska hyllan i alla större livsmedelsbutiker.

Recept från