Laxtårta

En härlig rätt som är bra att göra dagen före festen.

Laxtårta Receptbild - Allt om Mat
Svante Sjöstedt

Laxtårta

Ingredienser 12 person(er)

Botten
75 g smör, smält
200 g kavring, mörk
Fyllning
0,5 dl gräslök, hackad
1 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde
2 dl dill, hackad
2 msk citron, pressad
4 st gelatinblad
2 dl lätt crème fraiche
1 burk röd stenbitsrom
400 g lax, kallrökt
Garnering
1 st gurka, i stavar
1 knippa rädisor, i klyftor
2 st basilika, kvistar
15 st lax, skivor, kallrökt
3 st gräslöksblommor

1. Riv kavringen på rivjärn eller finfördela i en matberedare.
Blanda smulorna med smöret.
2. Kläm fast bakplåtspapper i en form, 24 cm diameter, med löstagbar kant. Tryck ut kavringen
till en botten i formen.
Ställ kallt ca 15 minuter.
3. Ta bort skinn och ev ben från laxen. Skär den i mindre bitar och finfördela i matberedare.
Tillsätt stenbitsrom och creme fraiche. Blanda snabbt ihop.
4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter.
Vispa grädden. Smält gelatinet, gärna i mikrovågsugnen, ca 15 sekunder på full effekt.
Tillsätt det smälta gelatinet genom att hälla det i
tubröret på matberedaren, kör på låg hastighet. Blanda snabbt ner smeten i den vispade grädden.
Tillsätt dill, gräslök och
citronsaft. Peppra.
5. Häll blandningen över kavringsbottnen
och släta till ytan.
Ställ i kyl för att stelna minst 3 timmar.
6. Lägg upp tårtan med gurka, rädisor och basilika runt om och garnera med gräslöksblommorna ovanpå. Servera kallrökta laxskivor till.

Recept från