Recept på laxsashimi. Ta fram ingredienserna till majonnäsen på morgonen så att de har samma temperatur, vilket gör det lättare att lyckas.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g laxryggfilé t ex Salma eller Fröja 
2 skivor levainbröd
2 msk smör
1 fänkålsstånd stort 
1 gurka
1 citron
1 krm salt

Sojamajonnäs:

1 äggula
2 tsk wasabi
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja ej kallpressad
1 tsk honung flytande
1 msk soja japansk

Tillbehör:

50 g forellrom
2 msk furikake japansk sesamfröblandning
1 ask smörgåskrasse
japansk soja

20 minuter

Laxsashimi med sojamajonnäs – gör så här:

  1. Skär eller smula brödet grovt. Stek det krispigt i smör i en stekpanna, ca 2 min. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Ansa och hyvla fänkålen på mandolin eller skär den i tunna skivor. Hyvla gurkan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av 1 tsk citronskal. Pressa citronen. Blanda citronskal och citronsaft med fänkål och gurka. Krydda med salt.
  3. Sojamajonnäs: Blanda äggulan med wasabi och vinäger. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle. Vispa majonnäsen riktigt tjock. Rör i honung och soja. Vispa i mer olja om den blir för lös.
  4. Skär laxen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Fördela laxen på tallrikar. Lägg salladen vid sidan om. Klicka på sojamajonnäs och forellrom. Strö över furikake och brödcrunch och klipp över krasse. Servera med extra soja.