Laxpaté med örter basilikasås och trädgårdssalsa

Patén förbereds i god tid och skärs upp vid serveringen. Den är gjord av vild lax från Ätran som är ljus i köttet, med annan lax blir patén mer rosa. Dela upp satsen i två omgångar om matberedaren är liten. Annars blir det för mycket och laxen finfördelas inte ordentligt.

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Kontrollera att inga ben finns kvar i fisken. Skär köttet i bitar. Finfördela det i matberedare med kniv.
3. Blanda samman ägg, grädde, mjöl, salt, kryddor och eventuellt tomatpuré.
4. Kör fiskköttet tillsammans med äggblandningen. Blanda noga.
5. Lägg bakplåtspapper i en 2-liters avlång brödform och grädda i nedre delen av ugnen 1 timme. Kontrollera med en köttermometer. Innertemperaturen ska vara 60°.
6. Låt patén svalna, ställ in i kylskåp över natten.
7. Servera med färskpotatis, basilikasås och salsa.

BASILIKASÅS MED VALNÖTTER

Gör så här:
1. Plocka bladen av basilikan och hacka dem och valnötter i en matberedare.
2. Tillsätt honung och citronsaft. Blanda med gräddfil och smaka av med salt och peppar.

GROV TRÄDGÅRDSSALSA

Gör så här:
1. Klyfta tomaterna. Ta bort kärnorna. Skär köttet i bitar.
2. Halvera och ta bort kärnorna i paprikorna. Skär paprika och gurka i små bitar. Strimla purjolöken. Ta bort kärnor och mellanväggar från pepparfrukten och finhacka dem.
3. Blanda alltsammans med rivet citronskal och solroskärnor.
4. Blanda dressingen och lägg ner oregano. Servera den separat till salsan eller häll den över.

Recept från