Laxpaté med örter basilikasås och trädgårdssalsa

Patén förbereds i god tid och skärs upp vid serveringen. Den är gjord av vild lax från Ätran som är ljus i köttet, med annan lax blir patén mer rosa. Dela upp satsen i två omgångar om matberedaren är liten.
Annars blir det för mycket och laxen finfördelas inte ordentligt.

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Kontrollera att inga ben finns kvar i fisken. Skär köttet i bitar. Finfördela det i matberedare med kniv.
3. Blanda samman ägg, grädde, mjöl, salt, kryddor och eventuellt tomatpuré.
4. Kör fiskköttet tillsammans med äggblandningen. Blanda noga.
5. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform och grädda i nedre delen av ugnen 1 timme. Kontrollera med en köttermometer.
Innertemperaturen ska vara 60°.
6. Låt patén svalna, ställ in i kylskåp över natten.
7. Servera med färskpotatis, basilikasås och salsa.

BASILIKASÅS MED VALNÖTTER

Gör så här:
1. Plocka bladen av basilikan och hacka dem och valnötter i en matberedare.
2. Tillsätt honung och citronsaft. Blanda med gräddfil och smaka av med salt och peppar.

GROV TRÄDGÅRDSSALSA

Gör så här:
1. Klyfta tomaterna. Ta bort kärnorna. Skär köttet i bitar.
2. Halvera och ta bort kärnorna i paprikorna. Skär paprika och gurka i små bitar. Strimla purjolöken. Ta bort kärnor och mellanväggar från pepparfrukten och finhacka dem.
3. Blanda alltsammans med rivet citronskal och solroskärnor.

Recept från