Laxpaj och pepparrotssås med örter

Pajen förbereds lämpligen fram till punkt två dagen innan, men fylls och gräddas så att den är ljummen vid serveringen.

1. Kör mjöl och kallt smör smuligt i matberedare. Tillsätt äggula, olja, vatten och kör snabbt ihop en deg. Tryck ut den i bottnen och upp på kanterna i en 24 cm form med löstagbar kant. Kyl formen 30 min eller till nästa dag. Koka potatisen, blanda pepparrotssåsen och ställ den kallt.
2. Sätt ugnen på 225°. Skär de två sorternas lax i tunna skivor, skiva potatisen och löken och varva ingredienserna med dill och gräslök i den ogräddade pajformen.
3. Vispa samman ägg, kesella, grädde och salt och häll det över alltsammans i formen.
4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 1 1/4 timme. Ta ut och låt den svalna lite innan den serveras med den pepparrotssåsen.

Recept från