Laxmoussetårta med dillgelé

Ingredienser 8 portioner

Botten:
100 g smör
5 st rågbröd, skivor, grovt, ca 235 g
Fyllning:
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl gräddfil
1 knippe dill, fint skuren
1 msk citron, pressad saft
5 dl crème fraiche
4 st gelatinblad
400 g kallrökt lax, fint tärnad
1 st röd lök, liten, hackad
2 msk stenbitsrom, röd
2 tsk akaciehonung
Gelé:
salt
2 dl vatten
1 st dill, bunt
peppar
2 st gelatinblad
1 kruka citronmeliss

1 Smält smöret i en kastrull och låt det bli lätt brynt. Mixa brödskivorna i matberedaren och tillsätt smöret under gång. Sätt fast ett smörpapper i botten på en rund bakform med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter.
2 Tryck brödsmulorna mot botten och ställ kallt en stund. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter.
3 Vispa crème fraichen hårt och blanda med gräddfil, lax, rödlök, dill, honung, stenbitsrom, citron, salt och peppar. Smaka av.
4 Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kopp, cirka 10 sekunder i mikron. Rör ner dem i mousseblandningen. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Plasta och ställ in i kylen, cirka 3 timmar.
5 Lägg gelatinbladen till geléet i kallt vatten, 5 minuter. Grovhacka dill och citronmeliss. Lägg ner i kokande saltat vatten, 10 sekunder. Häll bort vattnet i en sil och spola av dill och citronmeliss i kallt vatten. Mixa det kryddgröna med en mixerstav och 2 dl kallt vatten, tills allt är jämngrönt. Häll vätskan genom en finmaskig sil, smaka av med salt och peppar.
6 Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kopp, cirka 10 sekunder i mikron. Rör ner i den gröna vätskan. Låt stå tills den börjar bli trögflytande. Häll över laxmoussen i formen och låt stelna.
7 Ta loss laxmoussen och skär tårtbitar och lägg upp på ett fat. Dekorera med citronmeliss.

Recept från