Till focacciabrödet gräddas degen behändigt utbredd i långpanna. Örter och olja ger den goda smaken.

För 20 snittar

Ingredienser

20 g jäst
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
1 msk rosmarin torkad
1 tsk salt
8 dl vetemjöl

Kryddlax:

200 g kallrökt lax i bit
1 msk rapsolja
1 msk chilipulver
1 msk oregano
0,5 msk paprikapulver
0,5 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar grovmald

Garnering:

200 g färskost

Laxfocaccia – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Olja en ugnssäker form ca 20×30 cm.
  2. Rör ut jästen i vattnet i en degbunke eller blanda i matberedare. Tillsätt olivolja, rosmarin och salt. Tillsätt mjölet och arbeta degen väl – den ska vara ganska kladdig.
  3. Bred ut degen i formen och jäs den 30 min.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 min. Vält upp det på galler och låt det svalna under duk.
  5. Putsa laxen från skinn och ben. Gnid in den med olja. Blanda kryddorna och gnid laxen med kryddblandningen.
  6. Skär brödet i drygt cm-tjocka skivor. Skär laxen i tunna skivor och skär skivorna i mindre bitar på snedden.
  7. Rör färskosten mjuk och spritsa en klick på varje brödbit och toppa med en laxbit.
Fler recept med: Fisk, Mackor, Övrigt, Smårätter, Snittar