Det är smidigt att lägga en hel laxsida på grillen. Pensla den med glaze och servera med sallader. Servera gärna citrus- och salviasmör till.

För 6 personer

Ingredienser

Laxfilé med sojaglaze och tillbehör

800 g laxfilé
1 dl japansk soja
1 dl sweet chilisås
3/4 dl farinsocker
2 msk balsamvinäger
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Potatissallad

150 g sockerbönor
800 g små färskpotatisar
1 kruka dill
1 citron, rivet skal
1 lime, rivet skal
1 msk pressad lime
1 dl riven parmesanost
1/2 dl olivolja
2 tsk flingsalt

Jordgubbssallad

50 g hasselnötter
250 g jordgubbar
1/2 rödlök
150 g blandade salladsskott
125 g minimozzarellaostar

Dressing

3 msk olivolja
1 1/2 msk vit balsamvinäger
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

citrus- och salviasmör, se recept

30 min + 20 min på grillen

Laxfilé med sojaglaze och tillbehör

 

1. Potatissallad: Borsta potatisen noga i ljummet vatten. Koka den mjuk i saltat vatten med dillstjälkarna. Låt rinna av.

2. Ansa och skär sockerbönorna på längden. Förväll dem i lättsaltat vatten ca 30 sekunder. Spola hastigt med kallt vatten. Låt rinna av.

3. Finhacka dillen. Blanda dill, citrusskal och -saft, ost, olja och salt. Vänd ner potatis och sockerbönor.

4. Jordgubssallad: Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills de börjar svartna och spricka i skalet. Gnugga bort det mesta av skalet i en kökshandduk.

5. Snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienser på ett stort fat.

6. Dressing: Skaka samman ingredienserna och häll dressingen över salladen.

7. Lax: Ta bort eventuella ben från laxen. Koka ihop soja, sweet chilisås, farin och vinäger i en kastrull till en simmig, lite trögflytande sås, ca 4 min. Låt kallna. Salta, peppra och pensla med marinaden.

8. Lägg laxen på grillen med -skinnsidan nedåt. Grilla indirekt 15–20 min.

9. Servera laxen med potatis-sallad, jordgubbssallad och salviasmör.