Grönsakerna förvälls var för sig och blandas strax före servering med den heta buljongen.

För 4 personer

Ingredienser

600 g skinn- och benfri lax
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 äggvita
1,5 dl couscous ej tillagad
1 tsk spiskummin
1 tsk timjan
1 krm cayennepeppar
2 msk olivolja

Grönsaker

4 potatisar, gärna blå kongo
2 morötter
1 liten purjolök
250 g broccoli
150 g haricots verts
8 gula eller röda cocktailtomater

Fond

25 g ingefära
1 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
0,5 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad fiskfond
1 tsk strösocker
0,5 tsk lime rivet skal av
1 msk pressad limesaft

Servering

0,5 knippe färsk timjan
4 limeklyftor

Laxfilé med couscouspanering

 

1. Sätt ugnen på 250°. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra. Vispa upp äggvitan lätt. Blanda couscous med kryddorna. Doppa fisken i äggvita och vänd den runt om i couscous.
2. Häll lite olivolja i en ugnssäker form. Lägg i fiskbitarna och ringla över resten av oljan.
3. Koka upp ca 2 liter lättsaltat vatten. Skala potatis och morötter. Skär potatisen i bitar och morötterna i stavar. Ansa och skölj purjolöken, skär den i strimlor. Dela broccolin i buketter.
4. Förväll bönorna ca 3 min. Ta upp och lägg dem i iskallt vatten. Förväll sedan morötter ca 5 min, broccoli ca 4 min. Koka potatisen mjuk. Spara ett par dl av kokspadet till fonden.
5. Fond: Skala och skiva ingefära tunt. Blanda alla ingredienser utom lime i en kastrull. Koka upp, koka 5-10 min. Ställ åt sidan, låt stå och dra en stund. Tillsätt limeskal och saft. Smaka av.
6. Baka laxen 10 min i övre delen av ugnen. Hetta upp fonden och späd med lite av kokspadet. Värm grönsakerna i fonden. Lägg upp grönsaker, fond och lax på varma djupa tallrikar. Ös lite fond över laxen. Servera med timjan och lime.