En överraskade krispig och smakrik toast serveras till den saftiga laxen och salladen.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g laxfilé med skinnet kvar
200 g potatis kokt i skivor
2 tomater i klyftor
1 avokado i skivor
4 rödlök skivor
4 gul lök skivor
4 romansalladblad
200 g haricots verts kokta
50 g spenat färsk
2 ägg kokta och halverade

Senapsvinägrett:

2 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
0,75 dl olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
3 msk vatten

Ansjovistoast:

2 dagsgammalt formbröd i skivor
3 sardellfiléer skurna i mindre bitar
4 gula lökringar
60 g parmesan riven

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Vinägrett: Blanda senap och vinäger. Vispa i oljan droppvis till en tjock dressing. Salta, peppra och späd med vatten om det behövs.
3. Ansjovistoast: Halvera brödet. Lägg dem på plåt.
Fördela ingredienserna över.
4. Salta och peppra laxen. Grilla den med skinnsidan nedåt i het grillpanna ca 1 min till fin färg. Lägg över laxen på plåten med toasten. Efterstek i ugnen 7-10 min. Ta ut laxen och låt toasten stå tills den fått vacker färg.
5. Servering: Fördela potatisen på 4 tallrikar. Därefter tomater, avokado och lök. Ställ ett romansalladsblad vid sidan. Fyll på med bönor, spenat, ägghalvor och dressing.
6. Lägg på varm lax och toast allra sist. Servera.