Laxfilé i ugn med sesampurjo och varm soja

Recept på laxfilé i ugn med sesampurjo och varm soja. Laxen behöver inget extra salt när den steks i ugnen. Sältan från sojan som hälls på vid servering räcker.

 

10 minuter + 20 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg laxen på en plåt eller på ett bakplåtspapper i en ugnssäker form. Stek laxen mitt i ugnen ca 20 min, tills innertemperaturen är 55°.
  2. Ansa och finstrimla purjolöken. Blanda det gröna med sesamolja och 1 tsk soja. Blanda 1/2 dl soja och wasabi.
  3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Rör ner det vita på purjolöken och sojabönor när ca 2 min återstår av koktiden.
  4. Värm sojan. Lägg sesampurjon på laxen. Servera med sojabönsriset och den varma sojan. 

Recept av Ulla Karlström

Recept från