Svenska smaker som dill, gräslök och pepparrot samsas med laxen.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g laxfilé utan skinn och ben
1 ägg
0,5 dl vispgrädde
1 msk söt senap
1 kruka gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Pepparrotsyoghurt

2 dl turkisk yoghurt (10 %)
1 msk pepparrot färskriven
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Blomkål-, gurk- och dillbulgur

3 dl bulgur kokt, kall (1 1/2 dl okokt)
0,5 blomkålshuvud (à 750 g)
0,5 gurka
1 citron
2 msk olivolja
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald
1 kruka dill

1. Skär laxen i mindre bitar. Mixa den snabbt i matberedare. Tillsätt ägg, grädde och senap. Hacka gräslöken och blanda i färsen. Smaka av med salt och peppar.
2. Forma färsen till bullar. Stek dem runt om i smör i en stekpanna ca 5 min.
3. Blanda yoghurt och pepparrot och smaka av med salt och peppar.
4. Bryt blomkålen i små buketter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Skala, kärna ut och skär gurkan i småbitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.
5. Blanda bulgur, blomkål och gurka. Smaka av med citronsaft och -skal, olivolja, salt och peppar. Plocka dillen och blanda ner den i salladen. Servera laxköttbullarna med pepparrots-yoghurt och bulgur.

Fler recept med: Fisk, Övrigt, Snittar