Laxburgare med räkor, picklad salladslök och wasabimajonnäs

Recept på laxburgare med räkor, picklad salladslök och wasabimajonnäs. Stek laxen hastigt, den ska vara rå i mitten. Klart på 25 minuter!

För 2 personer:

Ingredienser

200 g salmalax
2 briochehamburgerbröd
100 g skalade räkor i lake
1 mskl smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
50 g spenat färsk

Lök:

2 salladslökar
3 msk vatten
2 msk strösocker
1 msk ättiksprit (12 %)
1 krm salt

Majonnäs:

0,5 dl majonnäs hemlagad eller Hellmann’s
2 tsk wasabipasta

Tillbehör:

frysta sötpotatisfrites

25 minuter

Laxburgare med räkor, picklad salladslök och wasabimajonnäs – gör så här:

  1. Tillaga sötpotatisfrites enligt anvisning på förpackningen.
  2. Picklad salladslök: Ansa och strimla löken lite på snedden. Blanda den med vatten, socker, ättika och salt och låt stå ca 20 min.
  3. Wasabimajonnäs: Smaksätt majonnäsen med wasabin.
  4. Värm bröden enligt anvisning på förpackningen. Skär laxen i två bitar. Låt räkorna rinna av.
  5. Stek laxen i smör ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  6. Bred lite av majonnäsen på brödens underdelar. Lägg på spenat och lax. Låt löken rinna av och toppa burgarna med lök och räkor. Klicka på resterande majonnäs och lägg på locken. Servera burgarna med sötpotatisfrites.

 

Snabbmajo – gör så här:

Blanda 1 ägg, 1 msk senap, 1 msk vinäger och 2 1 2 dl olja i en hög skål. Sätt en mixerstav i botten och dra den långsamt uppåt medan den arbetar. Späd eventuellt med vatten om majonnäsen blir för tjock.

 

Att dricka till laxburgare med wasabimajonnäs

Här finns lite sting från wasabimajonnäsen som gör att ett friskt öl med mild beska blir ett gott dryckesval.

Karmeliten Hefe-Weizen, Tyskland, 19:90 kr (33 cl).
Ljust veteöl med friska drag av citrus och med en kryddig touch. Mild beska.

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, Tyskland, 15:30 kr (50 cl).
Alkoholfritt öl med kryddig, pigg och fräsch karaktär.

Hittar du inte något av dessa på ditt Systembolag, be personalen hjälpa dig finna ett liknande.