Recept på lax- och sparrispaj. En ljuvlig paj med primörer, ost och kallrökt lax.

För 4-6 personer

Ingredienser

100 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
1 krm salt
1-2 msk vatten

Fyllning

1 knippa grön sparris (250 g)
200 g kallrökt lax
1 bit purjolök (ca 15 cm)
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 dl ost riven, lagrad
1 msk smörgåskrasse klippt
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Garnering

smörgåskrasse

1 timme + 55 min i ugnen

Lax- och sparrispaj — gör så här:

  1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt formen vila i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga ­pajbottnen. Förgrädda mitt i ugnen 10–15 min.
  3. Fyllning: Bryt av den nedre ­delen på sparrisen. Koka i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av.
  4. Strimla laxen. Ansa och strimla purjolöken. Fördela sparris, lax och purjolök i pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över.
  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills fyllningen är gyllene och har stannat. Klipp över smörgåskrasse och servera.