Lax- och sparrispaj

Recept på lax- och sparrispaj. En ljuvlig paj med primörer, ost och kallrökt lax.

1 timme + 55 min i ugnen

Gör så här:

1. Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa, gärna

i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt formen vila i kylen ca 30 min.

2. Sätt ugnen på 200°. Nagga ­pajbottnen. Förgrädda mitt i ugnen 10–15 min.

3. Fyllning: Bryt av den nedre ­delen på sparrisen. Koka i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av.

4. Strimla laxen. Ansa och strimla purjolöken. Fördela sparris, lax och purjolök i pajskalet. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över.

5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills fyllningen är gyllene och har stannat. Klipp över smörgåskrasse och servera.

Recept från