Lax- och grönsakspaj med limesås

Här får du recept på en festlig laxpaj som både kan förberedas och dubblas både en och två gånger om du har någon stor jubileumsfest på gång.
Om du inte gravar din lax själv så tänk på att det ofta finns färdiggravad lax eller öring från mindre fiskar, som är betydligt
billigare än laxen. Gravar du själv utgår du från en renputsad filé av mittbiten på en färsk lax. Blandar lika delar salt och socker samt lite grovkrossad vitpeppar och mycket hackad dill (hacka med även
dillstjälkarna). Gnid in blandningen och låt laxfilén ligga i en plastpåse i kylen 1 1/2- 2 dygn och din gravlax är klar.
Till 1 kilo laxfilé behöver du 1/2 dl salt, 1/2 dl socker, 1 msk krossad vitpeppar och 1-2 dl hackad dill.

1. Sätt ugnen på 225°. Lägg samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare och kör hastigt ett kort ögonblick tills du får en smidig pajdeg. Tryck ut degen väl till ett jämntjockt foder i en pajform som är 24-26 cm i diameter.
2. Putsa laxen fri från eventuellt ben samt skär bort skinnet.
Skär sedan laxen i kuber eller grova strimlor som du blandar med den finkrossade pepparn och dillen.
3. Skär osten i kuber, dela körsbärstomaterna i halvor och skär broccolin i bitar. Varva och blanda osten, laxen och grönsakerna i pajskalet. Så här långt kan du förbereda din paj i god tid, gärna dagen före serveringen.
4. Äggstanningen: Vispa ihop äggen med gräddfilen, mjölken och saltet. Slå äggstanningen över fyllningen i pajen och ställ formen på galler i mitten av ugnen. Grädda pajen 50-60 minuter och täck på slutet med ett folieark om den får för mycket färg. Låt pajen stå och vila 5-10 minuter före serveringen.
5. Limesåsen: Blanda samtliga ingredienser utom oljan till limesåsen i en matberedare. Kör några korta ögonblick tills allt blir väl blandat.
Tillsätt sedan oljan i en fin stråle under körningen och såsen är klar. Även såsen kan förberedas dagen innan.
6. Skär isbergsalladen i strimlor. Blanda en lätt dressing på 1 del vinäger och 3-4 delar god olivolja. Smaksätt dressingen med en aning svensk senap samt salt och nymald vitpeppar, eller ställ enbart fram olja och vinäger. Bjud pajen nygräddad med sin limesås samt salladen serverad med dressingen vid sidan om.
Här passar det utmärkt med ett medelfylligt, friskt vitt vin som t ex 4151 Château Bonnet.

Recept från