Lax- och grönsaksfylld rispappersrulle med sojasås

En lätt och fin förrätt som garanterat blir en ny upplevelse för de flesta.Tunt mjukt rispapper rullas kring lax och strimlade grönsaker och kryddgrönt och serveras med en chilismaksatt sojasås.

1. Tre dagar före: Skär laxen i 2×2 cm tjocka och om möjligt 20 cm långa bitar. Lägg på plåt och frys två dygn.
2. Dagen före: Pensla laxbitarna med olja, salta och stek dem hastigt i het panna på två sidor så att de får färg men har rå kärna.
3. Skala och skär grönsakerna i långa, tunna strimlor. Lättast att först hyvla morötter, mango och rättika med mandolin (se ruta) eller ev skärmaskin och sedan skära fina strimlor.
4. Kärna ur chilin, strimla den fint. Gräslök och koriander utan stjälkar ska vara hela.
5. Det går åt 36 rispapper till rullarna. Blötlägg ett par rispapper i taget i kallt vatten 1/2 min så att de mjuknar. Lägg dem ett och ett på bänken och lägg fyllning på ena halvan. Börja med grönsaks- och fruktstrimlor, gräslök, korianderblad och laxbit överst. Rulla rispappret hårt runt fyllningen, putsa ändarna. Lägg dem med skarven ner på brickor och täck med fuktad urvriden handduk. Ställ i kylen.
6. Sojasås: Tvätta och skär limefrukterna oskalade i små bitar och blanda med finskuren urkärnad chili, citrongräs i bitar, riven ingefära (behöver inte skalas), soja, vatten och sesamolja. Låt dra 24 tim.
7. Inför servering: Sila sojasåsen och häll den i en tillbringare. Skär risrullarna med mycket vass kniv i 3 cm tjocka skivor – det blir 7 skivor av varje rulle. Lägg
upp fem skivor per person, droppa sojasås runt och servera resten i små skålar så att gästerna kan ta mer av den ganska heta såsen.

Recept från