Ramennudlar är japanska äggnudlar och finns i vanliga livsmedelsbutiker.

För 4 pers

Ingredienser

Lax- och citrongräsfrikadeller i thaibuljong

500 g laxfilé utan skinn och ben
2 + 2 citrongräs
1 knippe salladslök
1 + 1 röd chili, t ex spansk peppar
1/2 dl kokosmjölk
1 tsk salt
1 bit ingefära (ca 50 g)
1 msk rapsolja
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
6 torkade limeblad
1 msk japansk soja
1/2 msk fisksås
200 g ramennudlar
150 g sugar snaps
1 kruka thaibasilika eller koriander

30 min

1. Skär laxen i stora tärningar. Ta bort det yttre bladet på citrongräsen och släng bort. Finhacka 2 citrongräs och 2 salladslökar. Kärna ur och finhacka 1 chili.

2. Lägg lax, hackat citrongräs, lök, chili, kokosmjölk och salt i en bunke. Mixa hastigt med mixerstav. Forma till små bollar.

3. Finstrimla 2 salladslökar. Kärna ur och finstrimla 1 chili. Skala och riv ingefäran. Dela 2 citrongräs tvärsöver och banka hårt på dem med knivskaftet.

4. Fräs lök, chili, ingefära och citrongräs i olja i en vid kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningar och limeblad. Låt småkoka ca 10 min. Krydda med soja och fisksås. Lägg ner frikadellerna och låt sjuda 3–4 min.

5. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och lägg ner i soppan precis före servering. Garnera med örter och servera.