I annonssamarbete med SöNDAG

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g laxfilé
salt och malen vitpeppar
1 dl sesamfrön
4 msk olivolja

Rostad fänkål:

2 fänkål
0,5 dl pumpafrön
1 tsk havssalt
grovmalen svartpeppar

Kall gurksås:

1 slanggurka (grön gurka)
2 dl crème fraiche
rivet skal av en citron
salt och malen peppar

1.Tvätta citronen noga och riv skalet fint. Dela gurkan och skär den i 1 centimeter stora tärningar. Vispa crème fraiche hårt och blanda i citronskal
och gurka. Krydda med salt och peppar. Ställ svalt till servering.

2. Värm ugnen till 250°. Dela fänkålen och skär den i klyftor. Lägg fänkålen i en smord ugnssäker form droppa över olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen i cirka 15 minuter.

3. Strö över pumpafrön, havssalt och svartpeppar. Skär laxen i fyra bitar och krydda dem med salt och peppar.

4. Häll sesamfrön på en tallrik och vänd laxen i dem. Häll olivolja i en stekpanna och stek laxbitarna cirka 5 minuter per sida. Servera sesamlaxen med rostad fänkål och en klick gurksås.