Recept på lax med rökt räkröra och dillcrostini. De rökta räkorna ger karaktär till den fina laxen.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

700 g färsk lax gärna Salma
1 msk strösocker
0,5 msk salt
2 msk olivolja

Räkröra:

200 g räkor rökta
1 burk lyxräkor handskalade i lag (300 g)
1 dl majonnäs gärna Hellmann’s
0,5 msk citron pressad
0,5 tsk salt

Dillcrostini:

1 baguette
1 kruka dill
0,75 dl olivolja
2 krm flingsalt

30 minuter + 1 timme i kyl

Lax med rökt räkröra och dillcrostini – gör så här:

  1. Blanda socker och salt och strö över laxen. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.
  2. Torka av laxen med hushållspapper och gnid in den med olja. Stek laxen hastigt runt om i torr het panna ca 2 min på varje sida. Lägg den på ett fat och ställ i kylen ca 1 timme.
  3. Dillcrostini: Sätt ugnen på 150°. Skär baguetten i tunna avlånga skivor. Grovhacka dillen och lägg i en mixerskål med oljan. Mixa slätt med mixerstav.
  4. Pensla bröden med dilloljan och strö över flingsalt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 10 min, tills de blivit frasiga.
  5. Räkröra: Skala de rökta räkorna. Häll av spadet från lyxräkorna. Grovhacka alla räkor och blanda med majonnäs, citronsaft och salt.
  6. Skär laxen i 1 cm tjocka skivor och lägg på ett fat. Servera med räkröra och crostini.

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Fler recept med: Buffémat, Fest, Fisk, Lax, Smårätter